Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 12:07 - "Долу АЕЦ", или германското енергийно безумие
Автор: gadfly Категория: Политика   
Прочетен: 2031 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2011 12:09


imageГерманското правителство взе решение до 2022 година да закрие всичките си ядрени мощности. Това са 12 атомни електроцентрали с общо 17 реактора. Най-малкият от тях е с мощност 806 MW, а най-големият - с 1475 MW. Общата мощност на всички немски реактори възлиза на 21 312 MW.
Антиядреното движение в Германия наистина е силно - след аварията във Фукушима на протест излязоха над 250 000 души в десетки германски градове, с иск за закриване на всички атомни централи в страната.                                                   

В съществуването му няма нищо нелогично, но е трудно за вярване, че самото немско правителство може да вземе толкова драстични мерки в тази насока. Подобни прибързани действия говорят както за силна параноичност на правителството на Ангела Меркел, така и за една друга отрицателна тенденция из страните-членки на ЕС: поставяне на лекомислени и граничещи с хипарство идеи над логиката и здравия разум.

Нека погледнем на нещата обективно - при такъв голям брой електроцентрали, в Германия досега е имало точно 4 ядрени инцидента - един предизвикан от човешка грешка и три от неизправности в електрическите системи. Инцидентите се случват през 1975, 1985, 1986 и 1989. Разпръскване на опасни за здравето количества радиация има само при първият - този с човешката грешка, но облъчени няма а замърсяването е само в района на централата. Последните два дори не се случват на територията на Западна Германия, а в ГДР - на два пъти се стига до почти пълно стопяване на горивните елементи заради повреди в електроснабдяването на помпите и неправилно боравене с оборудването. Но дори тогава в атмосферата не изтичат и минимални количества радиация. За сравнение, Франция претърпява поне 10-ина много по-сериозни инцидента, във Великобритания има над 40 смъртни случая в следствие на облъчване заради ядрени аварии, а в една и съща електроцентрала в Швеция два пъти избухва пожар в един и същи трансформатор.

При това положение е наистина необяснимо как немското правителство може в рамките на 10 години да се поддаде на едно антиядрено движение, което не само че не разполага с валидни аргументи срещу атомната енергия в Германия (освен крясъците "Чернобил" и "Фукушима"), но и нямат отговор на въпроса с какво ще бъде запълнена 21 000-мегаватовата дупка в енергийната мрежа. Тези събития може би трябва да са сигнал за България, че в Европейският съюз властват не разумът и рационализма, а популизма, параноята и безумието.



Гласувай:
2



1. анонимен - Нека не се правим на по-умни от германците.
30.05.2011 12:59
Явно наистина ще бъдат първите, които мислят в перспектива, рационално и в никакъв случай необмислено.
В същото време у нас проатомния популизъм продължава да властва , подхранван от силни финансови лобисти.
Продължавайки така ще се влачим и в бъдеще с огромната енергоемкост в производството и бита, разхищението на електро- и топлоенергия и милиардите за АЕЦ вместо да се използват за разработка и внедряване на иновационни проекти, да заминават и подхранват чужди икономики.
цитирай
2. gadfly - В перспектива ?
30.05.2011 13:27
andreshko написа:
Явно наистина ще бъдат първите, които мислят в перспектива, рационално и в никакъв случай необмислено.
В същото време у нас проатомния популизъм продължава да властва , подхранван от силни финансови лобисти.
Продължавайки така ще се влачим и в бъдеще с огромната енергоемкост в производството и бита, разхищението на електро- и топлоенергия и милиардите за АЕЦ вместо да се използват за разработка и внедряване на иновационни проекти, да заминават и подхранват чужди икономики.


Как точно закриването на хиляди работни места и затварянето на цял клон от немската промишленост е мислене в перспектива ?

Да, "влачим" се, но сме и на ръба на баланса между собствено производство и зависимост. Подобряването на енергийната ефективност е половината от решението на проблема. А другата половина с перки и панелчета не се решава. Колкото до подхранването на чужди икономики - чрез ЧЕЗ и ЕОН вече го правим много повече, отколкото бихме го направили чрез АЕЦ "Белене".

цитирай
3. анонимен - 30 minute backlinks backlink services
11.02.2012 11:41
hiya and welcome gadfly.blog.bg admin found your blog via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer most cost effective <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gadfly
Категория: Политика
Прочетен: 241099
Постинги: 28
Коментари: 164
Гласове: 240
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930