Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2012 13:18 - 10 неща, които правят София ориенталска дупка
Автор: gadfly Категория: Политика   
Прочетен: 4202 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 20.05.2012 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мрънкането относно неуредеността на града, в който живеем, е характерна черта за хората от развитите страни. България обаче е някакво много странно изключение. Ние сме като заседнали в чистилището между Първия и Третия свят; нито сме модерни, нито сме традиционни; нито сме европейци, нито сме ориенталци. По-скоро взимаме най-лошото от всички полюси, между които седим. И както в последните 10 години ни проглушиха ушите с лозунги от сорта на "бъдете европейци" (т.е. станете нещо, което никога досега не сте били), така ние се опитваме - и проваляме - за пореден път да "станем хора". Уви, не се получава. Това е като да се родиш азиатец в беден квартал на Ню Йорк, където най-печени са негрите. И да искаш да си печено негро със смъкнати гащи и препасан патлак, винаги ще си останеш дръпнат. Ако ще да си препашеш пет златни патлака.

Та най-блестящият пример за психологическият дисонанс между това, което сме, и това, което искаме да бъдем, е кандидатът за културна столица на Европа през 2019 - нашата столица София. По някаква причина се опитваме да решаваме проблеми, които никоя друга столица - дори в най-развитите държави, не е решила, или го е направила, но с десетилетия усилия. Докато другарското ръководство се бори с бездомни кучета и прави велоалеи за велосипедисти, които така или иначе си карат без каски и наколенки, ето десетте незабелязани неща, които правят София ориенталска смрад без нищо европейско в нея. Но явно не правят впечатление на никого.




10) Циганските каручки.

image

Тази цветиста гледка е изключително характерна за градовете, страдащи от пренаселване с циганско население. Самоходните бълхарници не само ни правят да изглеждаме като пещерняци в очите на който и да било чужденец, но също така забавят движението и са свързани с аромата на конски говна. Каруци обаче има не само в София, и макар това да е все пак някакво успокоение, в никакъв случай не е извинение да има такива гледки.




9) Повсеместните афиши.

image


Афишите из София са като някакъв паразит. В момента, в който се появи отворена рана (разбирайте ограда на строеж или наново боядисан трафопост), в рамките на 24 часа върху тях полепват тези хартиени твари на евтината реклама. А и както се казва - пет афиша един върху друг правят грозотия, а не съвместен концерт на рекламираните изпълнители.




8) Телефонните "кабини".

image

Ще кажете - какво им е на телефонните кабини ? Ами нищо особено. За разлика от софийските киртаци с по три джисиема, извадени на показ върху пластмасовата масичка в кафенето, понякога нямам в себе си мобилен телефон и ми се налага да ползвам обществен такъв. Фонокарта обаче нямам, не продават никъде, и чак на третите 50 стотинки разбирам, че телефонът няма да проработи. В известен смисъл софийските телефонни кабини са като албанските бункери - навсякъде и безполезни.




7) Откъслечното саниране на блокове.

image

Прочутият български индивидуализъм е родил не едно или две забележителни архитектурни явления. Сред тях е и индивидуалното саниране. "Щом като Данчето от петия етаж ще ми прави мръсно като оставя входната врата отворена, а глухия инж. Тошев над мен ще си надува телевизора всяка вечер, защо пък да ги питам за саниране на целия блок ? Я да си санирам само моя апартамент, пък боли ме дали другите имат претенции или пари. Важното е на окъсаните дънки да има розова кръпка. Е, блокът си остава катакомба, но пък моята кутийка е по-хубава от другите кутийки."




6) Моловете.

image

Честно казано, не съм видял европейски град, в който всички кина, книжарници и ресторанти да са съсредоточени в търговски центрове. Дори в САЩ, където моловете са повсеместни, тази изконно балканска простотия просто я няма. Молът за софиянеца е начин на живот - там му е плюскането, там са му филмите, там може да седне в кифленско кафене тип "Costa", където да похейтва колегите в скучната си работа и да се позакахъри за срока на изплащане на кредитите. Моловете са постижение на българския постмодерен дух - те съчетават изпрани пари в строителство с евтини магазини пълни с висококачествени китайски ментета, място за отдих на пъпчиви тийнейджърки, ескалатори за игра на мутренските чавета (вместо пързалки), абе въобще - място, където да избягаме от мисълта за безсмислието на жалките си чиновнически животи.




5) Хаотичното строителство.

image

Присъщо за бързоразвиващите се страни, хаотичното строителство в София е особен случай. Една от причините за това е, че в развиващите се страни застрояването е хаотично, но все пак започва от нулата. В София обаче имаме какви ли не чудати комбинации от сгради - панелки до бизнес-паркове; виенска архитектура и немски влияния от 1920-те притискат мутренско здание със заострен връх и най-евтините възможни сини прозорци; висока офис-сграда, опитваща се да "надскочи" 20-етажен ЕПК-блок. Каквито са мравките, такъв е и мравунякът - а очевидно на българина му липсва не само вкус, но и душата и съзнанието му са изключително объркани.




4) Паркирани навсякъде коли.

image

Паркираните коли са ужас за обикновения пешеходец. Понякога, без да преувеличавам, по улиците виждам повече коли, отколкото хора. Отчайващо е положението пред бившия Царски дворец, понастоящем НХГ. Все едно пред Лувъра да напаркирате 200 коли. За софиянеца е нещо срамно да се вози в градския транспорт - всички там са му под нивото, и му е кофти заради липсата на климатик, джакузи и кожен фотьойл. Но не го е срам да кара "нов внос" Опел Астра, сменила 4 собственика. Важното е, че живее сам и кола му трябва, за да изминава всеки ден 600-те метра от дома до работата си и обратно. А ако трошката е тунингована и от нея кънтят последните пластмасови хитчета по "Енерджи" - цена няма.




3) Реклами на всеки 40 сантиметра.

image

Тук няма много какво да се коментира. Понякога се чудя в София ли съм, или някъде в Бангладеш. Като гледам колко цигани има по улиците - май в Бангладеш.




2) Климатици, сателитни чинии и други рожби на българския технически гений.

image

Българинът, и особено софиянците (и ромиту) обичат да качулят фасадите на своите жилища с какво ли не. По някаква причина семплото и красивата простота не се услаждат на българина. Той винаги трябва да сложи големи пластмасови слънчеви очила, дори и да вали. Винаги трябва да направи куличка на сградата си. Винаги трябва да сложи глазура на тортата. Най-добре е, когато въпросните орнаменти имат конкретна цел. Най-популярните "украшения" обаче не са рожба на българската естетика, а на желанието за пълен комфорт на цената на ужасна грозота. Климатикът и сателитната чиния са задължително условие за всеки български дом. И докато вината за тези ужаси може да не е само на потребителите, липсата на загриженост от страна на гражданите относно гнусните кубчета с лош дъх и капещата във вратовете слуз, е показателна точно колко е загрижен за външния вид на града си софиянецът. Сателитните чинии en masse по фасадите на блоковете пък нямат нищо общо с Европа.

image

Снимката е от Мароко, но изглежда болезнено познато...




1) Драсканици по стени, паметници, влакове и какво ли още не.

image

Всяко пишлеме, всяка кифла и всеки "ентелектуалец" намира начин да "изразява" "артистизма" си. В случая говорим за феномен, който - без извинение - направо ми бърка в гъза. В центъра на София аз се чувствам в кое да е гето на изпаднал европейски град. Защото тези "тагове" (това не са графити, които също пълна грозотия) в развития свят са абсолютният символ на градския упадък. Не, драги ми пъпчиви тийнове - това не е "улично изкуство". Това не е изкуство. Това е израз на собствената ви личностна немощ, безотговорност и липса на вкус. Обръснете си девствените мустаци и тогава се правете на артисти.




Та може и да съм пропуснал нещо, но главната дума тук е "упадък". Не си говорим за морален упадък или подобни пуританско-църковни глупости. Говорим си за пълно неглижиране на това как се развива един град. Защото разликата между маймуната и човека е в това как те се развиват - маймуната се пуска по течението и оставя всичко да стане обраснало, докато човекът се стреми към красота. В този смисъл може да наречем София маймунарник. Защото ценните старинни сгради са западнали, накичени с климатици, присадени са им "модерни" (любима дума на българина) стъклени фасади, надраскани са с тагове или са затрупани от коли отпред. А новите са уникална смесица от липса на въображение и безвкусица. А ако София ви харесва именно заради този хаос - има редица други такива столици в Латинска Америка, Азия и Африка. Чувствайте се свободни да се преместите и да се наслаждавате на техния хаос така, както свинята се наслаждава на кал. На мен ми се живее в Европа.







Гласувай:
9



1. анонимен - Поклон! Много точно и право в сър...
23.04.2012 16:00
Поклон! Много точно и право в сърцето.
цитирай
2. millamars - Много добра статия!
05.05.2012 19:58
Много добра статия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gadfly
Категория: Политика
Прочетен: 239488
Постинги: 28
Коментари: 164
Гласове: 240
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031