Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 18:05 - Малка мръсна шведска история
Автор: gadfly Категория: Политика   
Прочетен: 10542 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 17.05.2012 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има неща, които ни убягват, има и други, за които просто никой не желае да говори. Сега ще си обърнем вниманието към симпатичните нам скандинавски страни, които всяка медия се опитва да ни представи като витрина на толерантността, равнопоставеността, и високия стандарт на живот - особено Швеция, която години гради репутация на модел за целия Европейски съюз. Време е обаче да повдигнем въпроса за това какво се крие от нас, и дали всъщност хората, които ни критикуват за "лошо отношение" към циганите и осъждат "Възродителния процес" не трябва първо да погледнат едни умишлено забравени глави от собствената си история. Време е да разкажем една мръсна, малка шведска история. 



През 1997 година в сутрешния вестник "Доенс нюхетър" (Dagens Nyheter) излиза статия на журналиста от полски произход Мачей Белавски. Статията шокира читателите. Авторът прави неподозирано разкритие - от 1930 до 1975 Швеция активно провежда програма за подбор на "генетично чисти шведи", като в същото време шведската държава насилствено стерилизира десетки хиляди граждани. Причините - расова чистота и елиминиране на "малоценния живот". 

През 1934 година в Швеция е прокаран първият закон за стерилизацията. Допълнен през 1941, той поставя началото на програма за стерилизация на шведски граждани по три основни причини: расова/генетична хигиена, социална, и медицинска. Де юре, стерилизацията е доброволна и става само със съгласието на индивида и разбирането му за последствията. Де факто това далеч не е така, а в някои случаи е употребена и сила. Впрочем, трябва да отбележим, че подобни програми по това време е имало и в други страни - САЩ (още през 1907), Норвегия и Нацистка Германия. 

Между 1936 и 1975 година в страната са стерилизирани 63 000 безработни, самотни майки, умствено изостанали, психично болни, както и хора от лапландското малцинство (което не спада към същия етнос като шведите). Според шведското правителство, едва 30% от стерилизациите са били осъществени насила или под натиск, и в още 10% има признаци за използване на натиск от страна на институциите. Почти 93% от стерилизираните са жени. До 1950-те години обаче доминират стерилизациите на мъже по расови причини (принадлежност към лапландското малцинство). Швеция започва да оттегля интереса си към т.нар. "расова хигиена" и евгениката едва около 1958 - повече от десетилетие след краха на Нацистка Германия. Неправителствени изследователи обаче оспорват тези цифри - според тях има много признаци, че почти всички стерилизации са били насилствени и в интерес на "чистото общество". 

Как обаче се стига дотук ? Може би е необходимо да споменем един малко известен факт - Швеция е първата страна в света, която основава "Държавен институт за расова биология" (Statens Institut fцr Rasbiologi), през 1922 година. Именно този институт, създаден с подкрепата на всички големи политически партии в Швеция, инициира идеята за "очистване" на нацията през 1930-те години. Отделно на ръка неговите изследвания включват анализ на 100 000 шведи в опит да се намери връзка между биологични характеристики, като външен вид и етнически произход, и благосъстояние. С една дума - дали тези от "неарийските раси" се представят по-зле в обществото от "чистата раса". Идеята за превъзходството на т.нар. "арийска раса" и месианската роля на германските народи има дълбоки корени в тази скандинавска страна. Немалка част от интелигенцията в началото на века подкрепя тези възгледи, включително изследователи от ранга на Свен Хедин. През 1956 институтът е присъединен към университета на Упсала, и малко по-късно е преименуван на Институт за генетически изследвания. Един от архитектите на цялата програма и първи ръководител на института е Херман Лундбури (1868 - 1943), който вярва, че Швеция трябва да бъде прочистена от "дегенерати". В края на 1930-те той е премахнат от поста, тъй като позициите му стават идентични с тези на нацистките "учени" в Германия, където огромен брой хора с увреждания са насилствено евтаназирани. 

И макар Швеция да се оттегля от идеите за "арийската раса" окончателно около 1960 година, стерилизациите продължават до 1975. Причината ? "Шведското икономическо чудо" и световноизвестната социална политика няма да издържат, ако трябва да се грижат за хиляди психично болни, социално слаби или недъгави след още 20 или 30 години. Или простичко казано - социалната държава Швеция е проектирана само за физически и умствено годните "арийци". Но Европа мълчи, а лошите са източноевропейците и тяхната "нетолерантност" към малцинствата....

                                        image

http://www.regeringen.se/content/1/c4/28/64/212fc81a.pdf 

http://www.thelocal.se/6041/20070109/ 





Гласувай:
5



1. gadfly - Все още не се говори.
17.05.2012 22:46
aries70 написа:
Преди време, бих чел нещо за стерилизиране на хора с психични отклонения в скандинавските страни. Но информацията бе представена доста завоалирано, като допълнителна към основната част на четивото. Виждам, че сте попаднали на по-точни данни.


За съжаление практиката не е само от там, и не се ограничава само до хора с психични заболявания. В Норвегия също опитват подобна програма, но с много по-малки мащаби, но там пък има и разселвания на саами (лапландци) и подобни. Наследството на зародилия се в Европа нацизъм оцелява чак до 70-те в доста страни. В Канада се практикуват същите неща до 1970-те. Но не е политически коректно да се говори за тези програми, и затова си остават и на тъмно до днес.
цитирай
2. vencivaleri1951 - Не знам...
18.05.2012 12:37
Сато се замисли човек нещата не са еднозначни. Жестоко е от една страна да лишиш от възпроизводство всяко живо същество, от друга страна "дефектите" на даден индивид предавайки ги на следващи поколения са бомбасъс закъснител. Защо смятаме, че е редно да са подсъдни болните от сифилис, Спин и др ако знаейки това правят секс? Едната от причините е и създаването на болно в утробата поколение. Това си е също стерелизация. С какво един умствено недоразвит човек, или със садистични наклонности, или алкохолик, или наркозависим...е по безопасен от медицински признатите болни. Какво поколение могад да създадът и възпитат подобни родители? Пак от друга страна кой решава и къде е границата на обществената необходимост от такова деяние? Лично аз нямам отговор на въпроса
цитирай
3. анонимен - Владо
18.05.2012 13:25
Интересно. Още по-интересно ще ви стане, ако прочетете една книга - "кмяза на този свят" от Григорий Климов. Във вид на роман за чистките в СССР, той прокарва тезата, че определен процент от хората са дегенерати (генетично), а именно при тези хора е най-засилен стремежа към власт и от тях идват проблемите на обществата, в които живеем. Ако в посочените в постинга държави е правено прочистване по този принцип, замислете се, дали не е постигната целта. И скандинавските държави и Канада са пример за проспериращи държави с висок жизнен стандарт, като в същото време не съм чел да са особено агресивни спрямо останалия свят (т.е. водят умерена външна политика). В този ред на мисли, може да ви звучи расистко, но смятам, че една масова стерилизация на циганите ще реши много бъдещи проблеми у нас. И може да стане напълно доброволно (На ти манго тия 500 кинта, да ти направим една вазектомийка - на опашки ще се наредят, а и ние ще спестим от безкрайни помощи и детски, които така или иначе в повечето случаи не стигат до децата, за които са давани.) деца)
цитирай
4. gadfly - Чистката в случая е дългосрочно социално инженерство
18.05.2012 13:36
vencivaleri1951 написа:
Сато се замисли човек нещата не са еднозначни. Жестоко е от една страна да лишиш от възпроизводство всяко живо същество, от друга страна "дефектите" на даден индивид предавайки ги на следващи поколения са бомбасъс закъснител. Защо смятаме, че е редно да са подсъдни болните от сифилис, Спин и др ако знаейки това правят секс? Едната от причините е и създаването на болно в утробата поколение. Това си е също стерелизация. С какво един умствено недоразвит човек, или със садистични наклонности, или алкохолик, или наркозависим...е по безопасен от медицински признатите болни. Какво поколение могад да създадът и възпитат подобни родители? Пак от друга страна кой решава и къде е границата на обществената необходимост от такова деяние? Лично аз нямам отговор на въпроса


Има наистина логика да се стерилизират социопати, алкохолици, и родители-насилници. Проблема на шведската програма е, че е започната като расистка, т.е. насочена срещу лапландското малцинство (което няма нищо общо като поведение с нашите цигани) и срещу уж генетически слабите шведи. Ако имаше критерии да се определи кой какво дете ще роди, какви гени ще му предаде, и въобще да се предвиди как то ще израстне - да, защо не ? Да се роди дете с нелечим недъг си е страдание за самото дете. Но виж годините, в които тези неща са правени. Генетиката дори днес трудно може да определи какви ще бъдат наследниците на определен човек, какво остава за знанията им през 40-те или 50-те. Те са го правели с твърдото убеждение, че всички тези хора са били дегенерати според техните неясни и сбъркани представи за "расова хигиена" и "отговорни граждани".
цитирай
5. gadfly - Циганите СА дегенерати.
18.05.2012 13:40
анонимен написа:
Интересно. Още по-интересно ще ви стане, ако прочетете една книга - "кмяза на този свят" от Григорий Климов. Във вид на роман за чистките в СССР, той прокарва тезата, че определен процент от хората са дегенерати (генетично), а именно при тези хора е най-засилен стремежа към власт и от тях идват проблемите на обществата, в които живеем. Ако в посочените в постинга държави е правено прочистване по този принцип, замислете се, дали не е постигната целта. И скандинавските държави и Канада са пример за проспериращи държави с висок жизнен стандарт, като в същото време не съм чел да са особено агресивни спрямо останалия свят (т.е. водят умерена външна политика). В този ред на мисли, може да ви звучи расистко, но смятам, че една масова стерилизация на циганите ще реши много бъдещи проблеми у нас. И може да стане напълно доброволно (На ти манго тия 500 кинта, да ти направим една вазектомийка - на опашки ще се наредят, а и ние ще спестим от безкрайни помощи и детски, които така или иначе в повечето случаи не стигат до децата, за които са давани.) деца)


Това си е абсолютно вярно - има си един определен процент от хората, които просто са сбъркани. Но статистически погледнато те са много малко, и е отговорност на обществото да ги държи изкъсо. Циганите вече са съвсем друг въпрос - и аз съм ЗА тяхната стерилизация не по расови причини, а по културни. Тяхната култура е на аутсайдери, на тях от поколения им се набива в главите, че трябва да са различни от обществата, върху които паразитират. Те създават деца, които живеят в мизерни условия, просят, не ходят на училище, и всички други глупости, на които всеки ден ставаме свидетели. Но шведите не са стерилизирани цигани, а такива, които според тях са щели да им смучат държавните помощи защото им е било "в гените" да не работят или да не могат да работят. Не виждам каква вина имат самотните майки и безработните и с какво заслужават стерилизация - на всеки може да се случи.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Знае се за евтаназията на душевноболните по време на третия райх.
18.05.2012 16:34
Те са били някакъв процент от населението. Через умъртяването им се е целяло да се прескъдне възпроизводството им. Да ама прец 60 те години те достигат отново същия процент от преди ефтанизирането им. От съвсем здрави родители пак същото...Изглежда/внушението на авторите е такова/, че природата се нуждае от тези хора...
цитирай
7. gadfly - Те са били някакъв процент от нас...
18.05.2012 17:50
vencivaleri1951 написа:
Те са били някакъв процент от населението. Через умъртяването им се е целяло да се прескъдне възпроизводството им. Да ама прец 60 те години те достигат отново същия процент от преди ефтанизирането им. От съвсем здрави родители пак същото...Изглежда/внушението на авторите е такова/, че природата се нуждае от тези хора...


Малко или много е така. Няма как да се отървем от психично болни или недъгави хора, още по-малкото, че е античовешко да искаме да се отървем от тях. Виж, за циганите работата е съвсем друга...
цитирай
8. darktales - @
19.05.2012 02:24
На мен някак започва да ми се струва, че в разните теории за "нордическа" или "чиста арийска раса" има нещо вярно, само че с обратен знак. Като да има някаква латентна, дремеща лудост, която понякога се катализира от външни причини - близост до Полярния кръг, социални сътресения, кризи, войни...

Такива неща като паленето на църкви, идиотското скандинавско пиянство, Брейвик и т.н. са само върхът на айсберга, но като че ли в дълбините на нордическата душа постоянно се вихрят едни черни подводни течения... Преди време бях чел някъде, че във Финландия (макар финландците да не са дип като другите скандинавци по произход), та във Финландия един идиот застрелял няколко души, понеже прередили колата му на "Макдрайв", и общественото мнение като цяло било на негова страна...

Може би исландците са били последните нормални скандинавци - напазарили си жени от Британия, изнесли се на отдалечения си остров, а после горките стигнали чак до Гренландия и Америка, само и само да са по-далече от ония откачалки :))))) И през последните няколко века си траят и водят войни само с рибните пасажи. Ама заради дългата генетична изолация и те вече си имат сериозни проблеми...
цитирай
9. gadfly - @darktales
20.05.2012 11:50
Да, и аз съм я забелязал тая тенденция. Както на национално, така и на индивидуално ниво народите от тази германоидна "арийска" групичка имат вродено самоусещане за превъзходство. И когато им дадат на късо жиците, ставаме свидетели на нахлувания на "неразбрани" психопати с пушки в училища и "свободни" нации в "несвободни" малки държави.
цитирай
10. latestnews - до г-н Автора
12.01.2015 15:19
Господине,
благодаря за преводите Ви!
И се радвам че моите преводи от шведски на български намериха най-сетне след осем години българско БЕЗМЪЛВИЕ отзвук в човешката ви душа! И съпричастност!
Аз съм една от жертвите - два пъти съм подлагана на принидутелна стерилизация от шведската НЗОК в кв. Русенгоорд в гр. Малмьо от г-жа Гуннилла Бюребратт там.
Имам група на Фейсбуук за жертвите на принудителната стерилизация в Скандинавия днес. Заповядайте в групата ми. Матияс Гаскон също ме е подкрепил с неговото дружество като жертва и той се бори да бъде забранена тя в наши дни. Освен това не забравяйте стотиците групи с родители, и деца жертви на шведските социални служби и на принудителнитеим закони и на закона им ел вйе ю там днес които заливат Фейсбуук също така. Касае се за половин милион шведски неудобни граждани или дисиденти на наш език. Които нямат право да се срещат с децата си. Тази традиция с неохитлеристките детски домове е традиция след домовете-концлагери построени за финландските деца, същите които днес търсят обезщетения за изнасилвания и побоища и др. злоуптреби. Ако ви е интересно ви моля да следите моите преводи и да останете съпричастен. Поздрави.М. Томова
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gadfly
Категория: Политика
Прочетен: 239505
Постинги: 28
Коментари: 164
Гласове: 240
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031