Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2013 21:53 - Селски протест
Автор: gadfly Категория: Политика   
Прочетен: 3241 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 19.06.2013 23:11


Обичам да съм buzzkill, особено когато става въпрос за масови събития. Едно такова събитие са т.нар. "Български протести", които още през февруари се изродиха в рядко безидейна пародия на гражданско мнение. 

Аз не смятам, че някой седи зад тях, по-скоро всеки политик се опитва да направи нещо чрез тях. А за мен те от лъч надежда се превърнаха в демонстрация само на едно - инфантилността на българина, която най-вероятно ще се окаже генетично заложена и неизлечима от еволюционна гледна точка. Но дотук с обобщенията. Да погледнем нещата в детайл. 


image



Прагът на възмущението

  Интересен аспект на тазседмичната протестна вълна е това, което наричам "праг на възмущението". Изборът на безкрайно нелицеприятния Делян Пеевски моментално отприщи огромно възмущение - "как е възможно мафиот да стане шеф на ДАНС ?!" "този олигарх - шеф на разузнаването ?!" "долу свинята !!!". Очевидно има праг, над който трябва да започнем да се възмущаваме.

Според вас какво означава тази реакция на масите ? Означава само едно - че им е дошло до гуша. Аз обаче ще добавя още една степен на въпроса, и ще ви питам: какво означава на един народ "да му дойде до гуша" ? Означава, че той досега не е имал проблем с подобни назначения. Преди четири години човек с борсалино и връзки с мафията стана премиер, но явно тогава "не им беше дошло до гуша". Това ме убеждава само в едно - че когато е възможно от една ситуация да има изгода, българският гласоподавател ще направи компромис с морала си. Оттам е близко до ума, че и гласоподавателите, и Делян Пеевски, Станишев, Борисов и цялата политическа каста са всъщност един и същи човек. Такъв, който защитава "достойнството си" само понякога, тоест никога.    Политическа зрялост

  Какво представлява политическият живот на едно истински развито общество ? Зависи според страната, но винаги има ясно разделение - леви/десни (Франция), либерали/консерватори (Япония), секуларисти/теократи (Близкия Изток). Хората гласуват за всякакви партии - монархически, либертарни, зелени, комунистически, крайни националисти, но важното е, че винаги всеки си знае мястото и целият политически спектър истински представя една част от населението и нейните възгледи. 

Картинката в България е малко по-различна. Тук няма политическо разделение ляво/дясно. Българите делят политиката на два сектора - "нашите" и "всички срещу нас". Като "всички срещу нас" може да бъде всичко, но обикновено това са турците, комунистите и мафиотите. Въпреки редовните оправдания, тази аморфност не се дължи на "45 години комунизъм", нито на "500 години турско робство". Тя се дължи на един много елементарен фактор, а това е именно генетично заложената балканска тъпота на българина. Когато една маса от хора няма високо интелектуално равнище, тя не може да произведе никаква смислена идея, и започва да се обединява на принципа на отхвърлянето. "Тези са срещу нас, дай да направим партия срещу тях" е механизмът на действие на българската политика. 

Скъпи съграждани, моля ви, разберете: политиката никога не "в полза на народа". Политическите партии представляват точно определени интереси и защитават точно определена платформа. Българските партии гледат само интересите на депутатите си в НС защото самите вие нямате идеи, които някоя партия може да защитава. "Да служим на българските интереси" не е идея. 


Политически решения

А колосалната липса на идеи се демонстрира неспирно от февруари месец насам. 

"Смяна на политическия модел", викат едни. А с какъв модел, питам аз ? 
За да искаш смяна на настоящата система, значи си се уверил, че тя няма как да е в полза на цялата нация. Поглеждайки назад сме сменили общо четири системи - авторитарна диктатура при Стамболов, нещо като мек фашизъм между 1923 и 1944, съветски етатизъм между 1946 и 1989, и абортирала демокрация след 1990. При всяка една от тези системи е имало недоволни, които искат нейната смяна, а новата система в крайна сметка винаги се оказва по-кофти от старата. Лошото е, че нов модел всъщност не се предлага - само се иска смяна, а на мен това ми мирише на Сомалия. Сомалия всъщност звучи по-добре от разни призиви потния Гошо със скъсаните гащи от съседния вход да може да стане депутат, щото бил и той гражданин. 

"Промяна на конституцията !", викат други. А вие настоящата конституция чели ли сте я ? 
Това, разбира се, е риторичен въпрос. Защото ако въпросните лозунгари бяха чели конституцията ни, щяха да разберат, че тя всъщност е доста демократична и в нея са заложени много малко точки, около които може да има злоупотреба с власт. И в крайна сметка простакът ще нарушава законите винаги, ако ще да сменим и 25 конституции. 

"Нови избори !", викат трети. 
Безспорно един от по-тъпите лозунги. Май месец електоратът показа, че гласува за тези четири партии, защото протестиращите не предложиха нищо конкретно, както не предлагат и сега. Така че новите избори биха били поредното безсмислено упражнение. Професионалистът първо се учи да стреля, и чак след това ходи да се бие с врага. Глупакът отива да се бие с врага без да има необходимите умения да се справи със ситуацията и като истински патриот му пръсват простата тиква на бойното поле. Да бъдеш гражданин означава да имаш социалния професионализъм да осъществиш това, за което се бориш. Ако не можеш да осъществиш това, за което се бориш - марш в канавката.

Btw кой ще се яви на следващите избори ? Янко Петров ? Дончо Дудев ? Янаки Ганчев ? Nigga please. 


   image
 

За "край на лъжите в политиката" настоя пред медиите един протестиращ. Ебати оптимиста. 

Явно искания за сформиране на арбитражни институции за разследване на политици, прозрачност на публичните харчове и обявяване на прехода за престъпен период няма да видим. Нито ще чуем искане за оставка на президента, който всъщност назначи този кабинет. 

  Копие на другите

  Забелязахте ли как навлезе масовата употреба на хаштагове ? Отново копие на действията на другите, и отново закъсняло. На всичкото отгоре използвани много по-често, отколкото добрият вкус диктува.  

Разликата обаче е в това, че българският протест, за разлика от движенията #occupy, не иска нито демокрация, нито свобода на словото, нито анти-корупционни програми. Той просто иска "смяна на политическия модел" и инсталирането на 10-15 000 нови политически модела. 

А, и още нещо. Нивото е българско - веят се знамена, свирят гайди и се пеят прашасали патриотични песни в нещо като израз на родолюбие. Хора протестират само пред определени партийни централи и се обличат като хуйове. 



   image  

А да напомня ли, че лозунгите на българските протестиращи са "Турци сте !" и "Червени боклуци" ?



image
image  
Не, няма да го правя. Забавно ми е да гледам табло, изразяващо "солидарност" с хората на Таксим и в същото време да слушам "турци сте". Много е яко. :)


И в крайна сметка...

...ситуацията в страната е просто един ергенски запой. Изчакайте още няколко седмици, ентусиазмът ще стихне, правителството ще падне, и после на власт пак същите, защото нови всъщност няма. И после пак протести, и така до безкрай. 

Всъщност какво ли се занимавам ? Аз очевидно не искам власт на народа, следователно съм комунист и платен агент на БСП. Поздрав от съветска Русия (да, според някои българи тя съществува и в 2013 година), и не забравяйте, че Путин в момента доволно потрива ръце и мисли как да ни направи губерния чрез мафията и ДС. 









Гласувай:
1



1. milady - аз ти давам 2 плуса ,нали може :))
20.06.2013 21:39
МАИКО МИЛАА.БОГ ВИСОКО, ЦАР ДАЛЕ4Е...ИМАМЕ КУКЛОВОДИ И ИМАМЕ КУКЛИ.ТОВА Е ...ПОЗДРАВИ !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gadfly
Категория: Политика
Прочетен: 240706
Постинги: 28
Коментари: 164
Гласове: 240
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930