Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2012 22:52 - Арктика - Инуити (1)
Автор: gadfly Категория: Туризъм   
Прочетен: 8960 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 30.12.2012 23:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
В една малка поредица от постинги искам да ви споделя очарованието си от Арктика - нейните земи, народи и култура, от които можем само да се учим на това как да сме хора.



Инуити. Или обобщаващо "ескимоси". Те обитават северните райони на Канада и Гренландия, където температурите рядко се качват над 0 градуса, а в най-крайните региони денят и нощта. Това са аборигените на севера. Днес много малко от тях спазват напълно описаните по-долу традиции, защото обичайните им неписани закони и правила често не съответстват на законите на държавите, които те обитават. С пристигането на европейците голяма част от традиционната инуитска култура отмира. А също и голяма част от населението - около 90% от арктическото коренно население загива през 19-ти век от болести, донесени от европейците. Този геноцид днес е забравен. Днес продължава друг - след насилственото покръстване, заселването на арктическите райони от южното население довежда до сриване на социалната структура на инуитите. Здравеопазването и готовата храна, дошли от юг, увеличават неимоверно населението им, което днес страда от висока безработица, бедност, дискриминация, стопяване на ледовете и брой на самоубийствата, 30 пъти по-висок от средния за страните им. Близо 1500 години те се борят успешно с Арктика, но не успяват да се преборят с човешката глупост. Малко е останало от техните традиции, но все пак надежда има. Нека научим малко повече за тази уникална култура.




Инуитите говорят огромно разнообразие диалекти, като тези в Канада сформират разнообразен език, наречен инуктитут, а в Гренландия - калааллисут. За разлика от арктическите народи в Русия и Европа, те имат собствена азбука, която изглежда по този начин:

image


Средата, в която живеят, е изключително враждебна. Приспособеният им към арктическите условия живот е най-чистият пример за вродената човешка креативност и гений. Почти всички приспособления на инуитите са направени от кости, дрехите им - от кожи, жилищата им - от лед и кожи. Традиционните канута са направени от кожи, и дори при обръщане те лесно се връщат в правилното си положение. Европейският каяк всъщност е измислен от тези хора. Кучетата са голям помощник на инуитите в ежедневието и теглят шейни - също направени от кости и балени на китове. При раждане на кутре се прави обред, за да израстне то здраво и силно. 

image


Инуитската храна включва много месо, от морски и земни животни, но и дребна тундрова растителност. Те са майстори-ловци, които са способни да хванат от дребни риби до цели китове. Подправки не ползват, а храната се яде замразена или сурова, рядко се вари. Има и няколко вида тестени изделия, присъщи за по-южните инуитски племена. За подсилване на тялото при умора и след тежък труд (а повечето инуитски труд е такъв), се пие тюленова кръв. Организации за защита на животните често критикуват тези племена заради улова на тюлени, китове, моржове, полярни мечки и други застрашени полярни бозайници. Прясно уловена - а и изядена - риба: 

image


Старейшините на племето са пазители на културата и историческото познание. Инуитите нямат литература, но са запазили изключително точни устни сведения за своята история. Старейшините са "библиотеките" на различните племена, които пазят историческо познание и устна традиция. Когато усетят, че наближават своя край, старейшините извършват ритуално самоубийство чрез обесване. Самоубийството обаче се е практикувало не само от тях. Когато инуит иска да сложи край на живота си, той облича дрехите си наопаки и го прави на специално определено за целта място. Всичките му вещи се донасят и се унищожават. 

Инуитските семейства имат гъвкава структура. В едно обиталище може да живеят само мъж, жена и децата им, или повече от едно семейство, в които мъжете споделят съпругите си (понякога повече от една) или осиновяват деца. 

image


Митологията и обредите са анимистки, което е нормално, имайки предвид животинския произход на почти всички храни, дрехи и оръдия. Инуитите вярват, че когато заловят и убият животно, неговият дух бива пуснат на свобода. Ако то обаче бъде убито мъчително, неговият дух ще се завърне и ще отмъсти на ловците. Всички животински органи се употребяват - кожата се използва за дрехи, завивки и лодки; сухожилията се използват като връв и тетива за лъкове; мозъкът се използва като натривка за омекотяване на кожите; от костите се правят игли, чукове, върхове на харпуни, шейни; от прешлените и черепите на по-големите животни се правят съдове. За инуитите всяко нещо има душа, и неуважението към физическото тяло е неуважение към душата. Убийството на животно е равно на убийството на човек, затова трябва да се спазват редица ритуали, които да гарантират благоразположението на освободените души. 

Душите са направени от сила - въздухът, небето и пространството около нас. Всъщност за инуитите хората имат три души - инюусик ("жизнена сила"), илиткусик ("лична сила") и атик ("сила на името"). След смъртта инюусик отпътува на изток и не се връща, а другите две души могат да се преродят.  Шаманите напътстват живота на своите другари, тъй като притежават усет за душите. 

Централни божества няма. Инуитският космос е напълно свободен от богове, създатели и ръководители, като дори насила наложеното християнство не успява да изтрие този мироглед. Северното сияние също е считано за одухотворено - за различните племена то е поток от животински души, живителна сила, с която шаманите лекуват, образи на близки в следващия живот или пътеводител за ловците. Някои инуити вярват, че ако се подсвирне на сиянието, то ще слезе от небето и ще отреже главата на свиркащия. Тази приказка още се използва за плашене на малки деца, по подобие на плашенето на деца с баба Яга у нас. 

Небето, или килак, е от особена важност за инуитите. За тях то е с куполовидна форма, а звездите в нощното небе са малки дупчици, през които се процежда светлината от отвъдния свят. Тъй като полярните нощи са дълги, звездите са ползвани за ориентир. Инуитите са измислили малко на брой съзвездия, с изключение на познатата ни Голяма мечка (заради статичната полярна звезда), която се е използвала и за отмерване на време в нощта. 

image

Източници:
*
 Уикипедия
* Древна астрономия: Енциклопедия за Космоса и мита
* в-к Глоуб енд Мейл



И като за край, инуитска музика. В тесния смисъл на думата това е по-скоро игра, която винаги се играе по двойки, по-често от жени. Те се надпреварват да имитират природни звуци с удивителна ритмична точност, използвайки гърлата си, за да произвеждат звуци. 












Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saportok - Много интересно и любопитно. А а...
03.01.2013 19:21
Много интересно и любопитно.
А азбуката им е силно геометрична.
Щастлива Нова Година!
цитирай
2. gadfly - ...
04.01.2013 12:39
saportok написа:
Много интересно и любопитно.
А азбуката им е силно геометрична.
Щастлива Нова Година!


Да, интересна обработка на Линеар Б. Успешна 2013 !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gadfly
Категория: Политика
Прочетен: 239476
Постинги: 28
Коментари: 164
Гласове: 240
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031